Корисні зміни у нормах харчування.
Виконання Постанови Кабінету Міністрів України від
24.03.2021р. №305 та з метою забезпечення організації безпечного та якісного
харчування у закладі дошкільної освіти.
Ротація
готових страв у примірному чотиритижневому сезонному меню планується відповідно
до норм споживання основних груп харчових продуктів на сніданок/вечерю, обід та
перекуси (другий сніданок/підвечірок), які наведено у додатках 1—9, 11 і 14, з
урахуванням вимог, встановлених додатком 15.
Вага порції солі, що наведена у додатку 5,
застосовується з 1 січня 2023 року. Розрахунок додаткової норми солі для
приготування готових страв у період з 1 вересня 2021 р. до 31 грудня 2022 р.
проводиться відповідно до таблиці 6.
9. До груп харчових продуктів не включені харчові
продукти (наприклад, борошно, дріжджі, спеції, прянощі, сухарі панірувальні,
томатна паста, лимонна кислота, цукор ванільний, крохмаль, сода, оцет), що
використовуються для приготування страв та видаються згідно із технологічною
документацією на страви та вироби.
10. Під час комбінації харчових продуктів, що
відносяться до однієї групи, їх вага розраховується пропорційно до ваги однієї
порції (наприклад, сирники із сметаною — сир кисломолочний дві треті порції та
сметана одна третя порції або в іншій пропорції залежно від страви).
Відхилення ваги порції для конкретного прийому їжі
допускається на рівні 5—10 відсотків з дотриманням загальної ваги порцій
протягом тижня.
11. Злакові, бобові та картопля, що використовуються
для приготування перших страв, враховуються в загальну вагу порцій злакових,
бобових та картоплі для всіх прийомів їжі (сніданок, обід та вечеря) на
тиждень.
12. Здобувачам освіти/дітям з харчовою алергією на
молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної
практики — сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі
дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленим діагнозом) для
харчування пропонуються рослинні напої.
13. Для здійснення закупівель вага харчових продуктів,
що використовуються для приготування страв, розраховується у брутто згідно з
технологічною документацією на страви та вироби.
14. Згідно з нормами споживання основних груп харчових
продуктів, що встановлені додатками 1—8, 11 і 14, з урахуванням вимог, встановлених
додатком 15, також забезпечуються харчуванням діти, які перебувають в закладах
сфери соціального захисту.
15. Норми споживання основних груп харчових продуктів
для здобувачів освіти/дітей віком від 14 років і старше, що встановлені
додатками 5—8, також поширюються на здобувачів освіти закладів професійної
(професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.
16. Норми споживання основних груп харчових продуктів
для здобувачів освіти/дітей віком від 14 років і старше, що встановлені
додатком 8, поширюються на здобувачів освіти закладів професійної
(професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які відповідно до
законодавства перебувають на державному забезпеченні, здобувачів освіти
закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої
освіти, які відповідно до законодавства перебувають на повному державному
забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна
чи піклувальника, та інші категорії здобувачів освіти закладів професійної
(професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти відповідно до
законодавства.
У разі відсутності можливості для організації
повноцінного харчування категоріям здобувачів освіти, встановленим
законодавством, у закладі освіти може виплачуватися грошова компенсація у
розмірі вартості харчування у закладах освіти з цілодобовим перебуванням, у
складі яких є пансіон, відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок.
Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи
піклувальника, виплачується вартість обіду.
17. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані
мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами,
затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. №
1752 «Про норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на
туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями
туберкульозу» (Офіційний вісник України, 2001 р., № 52, ст. 2366; 2012 р., №
87, ст. 3544).
18. Учні ліцеїв з посиленою військово-фізичною
підготовкою забезпечуються харчуванням згідно з нормою № 6 — ліцеїстська,
затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 426
«Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових
формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації,
поліцейських, осіб рядового та начальницького складу підрозділів Державної
фіскальної служби, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів
цивільного захисту» (Офіційний вісник України, 2002 р., № 14, ст. 739; 2014 р.,
№ 97, ст. 2776; 2016 р., № 3, ст. 172, № 68, ст. 2281; 2018 р., № 88, ст.
2920).
________
* Здобувачі освіти в закладах загальної середньої
освіти.
** Енергетична та поживна цінність для кожного прийому
їжі: сніданок — 25—30 відсотків; другий сніданок — 5—10 відсотків; обід —
30—35 відсотків; підвечірок — 5—10 відсотків; вечеря — 25—30 відсотків.
п’ятиденного Додаток 1
до норм
Норми споживання основних груп харчових
продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі перебування
Норми споживання основних груп харчових
продуктів у складі другого сніданку та підвечірку у закладах дошкільної освіти
у разі п’ятиденного перебування
_______
Примітки:
1. Протягом дня повинна бути комбінація груп харчових продуктів з їх щоденною ротацією
(наприклад, у разі п’ятиразового харчування: перший день — на другий сніданок
борошняні кулінарні вироби та овочі, на підвечірок молоко та молочні продукти з
фруктами і ягодами; другий день — на другий сніданок овочі та фрукти і ягоди,
на підвечірок борошняні кулінарні вироби з молоком та молочними продуктами).
2. У разі чотириразового режиму харчування (з другим сніданком або підвечірком) повинна здійснюватися комбінація груп харчових продуктів (наприклад, перший день — овочі та борошняні кулінарні вироби, другий день — фрукти і ягоди з молоком та молочними продуктами, третій день — фрукти і ягоди та овочі, четвертий день — борошняні кулінарні вироби з молоком та молочними продуктами, п’ятий день — овочі і молоко та молочні продукти).
Тимчасові рекомендації щодо організації
протиепідемічних заходів в період карантину короновірусної хвороби
1. Керівник
закладу освіти розробляє графік харчування здобувачів освіти. Організація
мультипрофільного харчування за типом "шведського столу" та шляхом
самообслуговування на період карантину не дозволяє
2.
При організації харчування необхідно забезпечити відстань між столами не
менше 1,5 м та розміщення за столом не більше 4-х осіб.
3. Усі
працівники харчоблоку забезпечуються засобами індивідуального захисту із
розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи, одноразовими рукавичками, які
необхідно змінювати після кожної дії (виробничого процесу на харчоблоці
їдальні), не пов'язаних між собою. Засоби індивідуального захисту мають бути в
наявності із розрахунку на 5 робочих днів, у т.ч. на 1 робочу зміну -
безпосередньо на робочому місці працівника.
4. Після
кожного зняття засобів індивідуального захисту (захисних масок одноразових
рукавичок) перед одяганням чистих засобів індивідуального захисту, працівник
повинен ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом.
5. Керівник
закладу організовує централізований збір використаних засобів індивідуального
захисту, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та
поліетиленовими пакетами, з подальшою утилізацією згідно з укладеними угодами
на вивіз твердих побутових відходів.
6. Працівник
їдальні, який видає страви або здійснює розрахунок, повинен бути забезпечений
засобами індивідуального захисту: захисною маскою або респіратором, захисними
окулярами або захисним щитком, одноразовими рукавичками.
7. При
організації харчування необхідно забезпечити умови для дотриманням працівниками
правил особистої гігієни (рукомийники, мило рідке, паперові рушники (або
електросушарки для рук), антисептичні засоби для обробки рук, тощо
8. З
працівниками харчоблоку необхідно провести навчання щодо одягання,
використання, зняття засобів індивідуального захисту, їх утилізації,
забезпечити контроль за виконанням цих вимог.
Немає коментарів:
Дописати коментар